Blog

Zaterdag, 14 maart 2020

Corona angst

20200314 112139 klein 768x1024 - Blog

Gisteren hoorde ik berichten dat mensen aan het hamsteren zouden zijn. Ik verwachtte eigenlijk dat het wel mee zou vallen. Naar mijn idee zijn de mensen in mijn omgeving er vrij nuchter onder. Het zou zo’n vaart wel niet lopen dacht ik. Tot ik een livefilmpje zag van iemand bij de Lidl in Halsteren. Ik heb nog nooit zo’n lege winkel gezien. Wij moesten nog om boodschappen en zijn naar de Plus gegaan. Daar waren pubers met man en macht aan het werk om alle lege schappen aan te vullen. Zodat er vandaag weer voldoende in de winkel ligt. Een meisje aan de kassa zei: ‘mensen zijn zo bang, dat ze daardoor worden overheerst. Als er een veel meeneemt dan doet de ander het ook’. Ik dacht dat zie jij heel goed.

Er heerst onder sommige mensen angst. Angst omdat Corona iets is waar je geen controle over hebt. Je weet niet wat de uitkomst gaat zijn. Die onzekerheid is iets wat kan maken dat je in deze emotie schiet. Angst maakt dat je reptielenbrein actief wordt en dat kan drie reacties geven: vechten, vluchten of verstarren.  Vechten hoeft niet te zijn in de zin van een ander zijn hersens in te slaan. Het kan ook zijn in de vorm van hamsteren (Ik zorg dat ik het in huis heb zodat mijn gezin niks tekort komt). Vluchten, weg gaan uit de situatie, misschien niet zozeer naar een ander land maar bijvoorbeeld van je werk. En verstarren, je sluit je op en durft nergens meer heen.

Ik begrijp dat mensen deze reactie kunnen hebben. Je hoort allerlei geluiden om je heen en dat kan je onzeker maken. Toch vraag ik me af of angst je helpt. Volgens mij niet. Wanneer je namelijk de hele dag bezig bent met je angst, steeds opnieuw checkt of er nieuws is, praat over hoe erg het allemaal is en wat de regering allemaal verkeert doet dan zit je in een negatieve spiraal. Hoe reëel is het om ervan uit te gaan dat alles vlekkeloos verloopt als er totaal geen referentiekader is? De vraag is wel, wil je er de hele dag mee bezig zijn? Wil jij je energie steken in bezig zijn met Corona? Gaat dat je veel opleveren? Of kies je ervoor om te accepteren wat er is?

Je mag je angst voelen en het er laten zijn, erken dat het er is, schrijf op wat je voelt en neem hier een bepaalde tijd voor, baken het af. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je een uur besteed aan voelen en schrijven. En ga daarna iets anders doen. Waarom iets anders doen? Omdat je jezelf niet helpt door bij je angst te blijven. Het enige dat je zeker weet is dat je NU hebt! Dit moment. Dus doe iets wat je leuk vindt, waar je energie van krijgt. Heb je moeite om uit die piekermodus te komen? Zet muziek aan waar je goede herinneringen aan hebt en ga keihard meezingen of dansen en laat je kinderen lekker mee doen, maak een top 10 met gekke vragen die je aan elkaar gaat stellen, verzin een nieuwe taal, ga opruimen of dingen ordenen, duik je tuin in en ga daar aan de slag, luister een podcast, kortom doe iets waarmee je je hersenen afleid. Focus op iets anders. Wanneer je iets doet waar je goede herinneringen aan hebt of voldoening uithaalt dan merk je dat onmiddellijk in hoe je je voelt.

Bezig zijn met dingen waarbij je je goed voelt geeft een positieve vibe en vertrouwen. En wanneer je met vertrouwen de wereld in kijkt ziet het er heel anders uit. Help elkaar en steun elkaar.

Kom je er zelf niet uit? Dan mag je me bellen. Ik help je graag om je beter te voelen. Ik bied dit gratis aan omdat ik voel dat het belangrijk is om elkaar in deze tijd te helpen en er voor elkaar te zijn. Mijn nummer staat in de link https://praktijkwithheartandjoy.nl/contact/

Liefs Ilse

Zaterdag, 7 maart 2020

Stomme schoen

Screenshot 20200307 111551 WhatsApp - Blog

Ken je dat, je loopt ergens en ineens voel je een steentje in je schoen. Je loopt nog wat verder, je wiebelt met je voet en je tenen maar het blijft zitten. Je trekt je schoen uit en schud met je schoen. Geen steentje. Je voelt aan de binnenkant. Geen steentje. Misschien is het eruit gevallen met het uit doen. Je trekt je schoen weer aan en loopt verder. Het lijkt even weg te zijn maar een paar meter verder begint het weer. Je loopt zo snel mogelijk naar huis trekt je schoen uit en onderzoekt de schoen nog een keer. Weer niks. Is het de sok dan? Je voelt in de sok, niks te vinden. De sok gaat uit en je bekijkt je voet. Niks te zien. ‘Stomme schoen!’ Je gooit hem in een hoek en besluit hem niet meer aan te doen.

De volgende dag trek je andere schoenen aan. Je loopt naar buiten en voelt je goed. Totdat…niet weer hè. Je voelt bij elke stap dat er iets zit. Het irriteert en lijkt steeds scherper te worden. Je vloekt eens, schopt je schoen uit en roept ‘wat is dit nou’! Ongeduldig onderzoek je de schoen. Weer niks te vinden. Chagrijnig trek je hem terug aan en je loopt naar huis. Daar inspecteert je de schoen, je sok en je voet nog een keer. Niks te vinden. Hoe kan dat nou?

Een dag later trek je slippers aan. Je bedenkt als daar een steentje in komt dan zie ik het gemakkelijk. Je gaat weer op weg. Maar na een paar meter kom je er achter dat je weer het gevoel hebt dat je op een steentje loopt. Je schopt je slippers los. Niks te zien. Je besluit dat je het gehad hebt met dat stomme steentje en loopt dapper door terwijl je je voet zo wegzet dat er geen druk is op de plek waar je de pijn voelt. Dat lijkt even te werken totdat je merkt dat heel je voet zeer gaat doen.

Thuis gooi je de slippers boos bij de andere schoenen. ‘Stomme schoenen’ roep je gefrustreerd. En als je kijkt naar de berg schoenen komt langzaam het besef terwijl je over je voet wrijft. Want je voelt nu ineens het plekje. Je merkt dat het je aandacht vraagt. Al die tijd was je bezig om dingen buiten jezelf te veranderen om de pijn op te lossen. Terwijl het steentje in jezelf zat. En op het moment dat je dat ongemak in jezelf kan herkennen, erkennen en kan helen dan loop je een stuk comfortabeler. Je hoeft het niet alleen te doen, ik help je graag op weg.

Fijn weekend!

Liefs Ilse

Donderdag, 27 februari 2020

IMG 20200227 162532 116 800x1000 - Blog

Het is even wat stiller geweest op social media bij mij omdat het belangrijk was om te kijken welke richting op wil.
Achter de schermen borrelt er van alles.

Ik kwam erachter dat ik teveel tegelijk wilde doen. En intussen had ik ook het idee dat alles strak omlijnd moest zijn. Met als gevolg het idee dat ik mezelf in een hokje moest duwen. Als er een ding niet lukt dan is dat wel mezelf in een hokje duwen, daar ben ik zwaar allergisch voor.

Voor mijn opleiding ben ik mijn verhaal aan het schrijven. En daardoor komen er inzichten naar boven die maken dat ik beter weet welke kant ik op wil. Hieronder een stukje dat ik met je wil delen.

Als klein meisje was ik vooral bezig met onderzoeken en ontdekken. Ik wilde weten hoe dingen in elkaar zaten. Auto’s waren leuk om uit elkaar te halen. Alles wat eraf kon moest eraf om vervolgens te kijken of ik het ook terug in elkaar gezet kreeg. Barbiepoppen gingen ook uit elkaar. Haren werden geknipt en geverfd en de glitterjurken werden vervangen door zelfgemaakte outfits. Ik speelde buiten, mijn fantasie was leidend. Een kist werd een paard, ringen erop als stijgbeugels, een kleedje als zadel en een touw als teugel. En als ik wild heen en weer bewoog dan was het alsof ik op een echt paard zat en ging de kist ook echt vooruit.

Met regelmaat merkte ik dat veel andere kinderen mijn spel niet snapten. Dus ik probeerde me aan te passen en met hen mee te spelen. Me aan de regels te houden.

In de puberteit ging ik met verschillende groepen om. Ik leerde hoe ik me gemakkelijk kon afstemmen en aanpassen. Ik werd er goed in om te bemiddelen en om de harmonie te bewerkstelligen. Of ik nu met kakkers, alto’s, teruggetrokken leeftijdsgenoten of durfals omging, het maakte niet uit. Ik paste me aan als een kameleon aan de omgeving.

Door me aan te passen werd ik erg gericht op de buitenwereld. Wat zij nodig hadden. Niet op wat ik nodig had. Ik wilde graag geaccepteerd worden en was bang voor afwijzing. Ik zag iedereen om me heen behalve mezelf.

Door mijn reis en het onderzoek naar mezelf en mijn opleidingen heb ik veel inzichten gekregen waar ik anderen mee wil helpen. Ik wil vrouwen en kinderen ervan bewust maken dat ze zichzelf mogen zien. Niet het plaatje wat je wil schetsen aan de buitenwereld maar jezelf echt zien. Dat je jezelf mag zijn. Met alle dromen, verlangens, vreugde, angsten, verdriet en boosheid die daarbij horen.

Samen onderzoeken waar jouw kracht ligt, welke obstakels er op je pad liggen en deze opruimen. Samen kijken naar wat jouw kinderen of je omgeving jou spiegelen en hiervan groeien. Zodat je jezelf gaat zien en kunt ervaren dat je jezelf mag zijn.

Voor nu nog geen super omschreven visie, maar wel een boodschap uit het hart.

Liefs Ilse

Zondag, 23 juni 2019

0e0cd62ee77085228e2576a6d00db0dc 2 477x476 - Blog

Leren door ervaren…

Met grote regelmaat krijg ik een spiegel voor gehouden. Op dat moment ben ik me er niet altijd van bewust. En vaak ervaar ik het dan ook als vervelend. Pas later als ik de tijd neem om te kijken wat er nou eigenlijk gebeurde, wat me triggerde en wat mijn reactie was komt bewustwording en begrip.

Onze zoon is een van die spiegels die me vaak bewust maakt van dingen. Hij is bijna 14 jaar en zit midden in de puberteit. Zoals de meeste pubers is hij ook op zoek naar grenzen en probeert deze op te rekken en om te buigen. Hij is zoekende naar zijn eigen identiteit. En daarbij is wat ouders zeggen vooral stom en vervelend en heel ouderwets. En dat vind ik als moeder soms best lastig.

Dat doet me denken aan mezelf als puber. Ook ik was ervan overtuigd dat mijn ouders nergens iets van wisten. Ook ik zocht grenzen op. Ik wilde liever zelf mijn neus stoten en dat ervaren dan iets klakkeloos aannemen. En dat is nog steeds zo denk ik. Ik leer door dingen te doen en daarbij hoort ook het maken van fouten. Op die manier ervaar ik wat wel en niet werkt.

Maar nu merk ik ook hoe moeilijk het is als ouder om je kind te laten leren door fouten te maken. Je wilt je kind tenslotte beschermen en ervoor zorgen dat het niet de moeilijkheden hoeft te ervaren die je zelf hebt ervaren. Dit is ook wat ik deed. Vooral op het gebied van school. Ik ging samen met hem plannen, kijken naar het huiswerk, aangeven hoe hij te werk kon gaan met leren. Ik stopte er veel energie in en hij keek ernaar, zuchtte en zei: ja mama, maar dat werkt zo niet meer hoor! Het gevolg was dat ik zwaar gefrustreerd reageerde en uit begon te leggen waarom dit zo belangrijk was. Zij reactie: ja mama, maar voor mij werkt het anders. Na een aantal weken steeds opnieuw proberen en strijd gaf ik het op omdat ik besefte dat hij dan maar beter zelf kon ervaren wat wel en niet werkte.

Zodra ik het los liet en afstand nam kon ik ook terug kijken. Ik zag mijn reactie, mijn frustratie en zijn frustratie. Ik voelde me afgewezen omdat ik hem wilde helpen wilde beschermen. Hij voelde zich gefrustreerd omdat hij wilde leren door zelf te ervaren. En op zo’n moment dacht ik ook weer aan mezelf op die leeftijd. Dat was precies waar ik toen ook behoefte aan had. En ineens besefte ik dat het mijn taak is om grenzen aan te geven en dat ik dan een stapje terug mag doen zodat hij zelf binnen die grenzen zijn keuzes kan maken. En wanneer hij dan echt valt dan kan ik er voor hem zijn om hem op te vangen. Zonder oordeel, met liefde. En zo mag ik ook naar mezelf kijken, zonder oordeel, met liefde.

Liefs, Ilse

Zondag, 16 juni 2019

20190616 191109 - Blog

Wanneer je ‘wauw, wat gaaf’ moment verpest wordt door onzekerheid

Gisteren ben ik lekker gaan winkelen met mijn dochter. Onze mannen waren naar de luchtmachtdagen en wij hadden een meidendag. Dus een paraplu mee en samen de stad in.

Eerst naar een leuk winkeltje waar ze zowel voor Dewi als mij leuke kleding hebben. De verkoopster laat wat dingen zien en Dewi geeft aan wat ze wel en niet leuk vindt. Ze heeft daar al een hele duidelijke mening over. Ze verdwijnt de paskamer in met een paar dingen die ze leuk vindt. Ik kijk op mijn gemakje even rond. Mijn oog valt op een rok waarvan ik het stofje helemaal geweldig vindt. Ik duik de paskamer in en trek hem aan. Ik vind de rok super maar meteen bedenk ik ‘maar wat moet ik erop aan doen?’

Dewi komt ook de paskamer uit. Het topje staat super. Ze is zelf ook enthousiast. Snel gaat ze terug voor het bloesje wat ze wil passen. Intussen pas ik ook wat topjes bij de rok, maar het is niet wat ik echt zoek. Dewi komt weer naar buiten en ook dit bloesje is top! Ze kijkt me met een blij gezicht aan.  Dan valt mijn oog op een jurk. Het is dezelfde soort stof als van de rok maar dan een andere kleur. Wat zachter.

 Ik schiet de paskamer in en trek de jurk aan. Ik doe de deuren open, kijk in de spiegel en roep uit: ‘wauw, wat gaaf!’ Ik voel me super vrouwelijk in deze jurk. Dewi roept ‘leuk mama’. De verkoopster zegt dat hij mooi staat. Ik kijk nog een keer naar mezelf in de spiegel. Maar nu wordt mijn eerste ‘wauw-moment’ overschaduwt door mijn kritische blik. ‘Hmm, is de décolleté niet te diep? En de rok is best kort aan de voorkant. Je kan je knieën zo goed zien. Wanneer ga je die jurk dan aan doen? Alleen op vakantie of durf je hem ook aan gewoon hier? Ik zie mijn gezicht betrekken in de spiegel. Ik vraag me af ‘hoe kan het dat ik net een wauw-moment had wat heel sterk was en nu al weer twijfel?’

Ik trek de rok nog een keer aan met een andere top. Waarom? Omdat de rok langer is en mijn knieën meer bedekt. Het is leuk maar geeft me niet het ‘wauw’ gevoel. Ik trek toch nog een keer de jurk aan, ik doe de deurtjes van de paskamer open en kijk in de spiegel en voel weer het ‘wauw’ gevoel. Ik besef dan dat het tijd is om te vertrouwen op mijn gevoel. Als ik zo’n blij gevoel ervaar dan hoef ik niet te twijfelen. Ik vind het mooi en daar gaat het om. Ik schuif onzekerheid aan de kant want ik besef dat dit nog een oud patroon is. Ik  maak mijn keus en kies voor hetgeen waar ik me goed bij voel.

Vandaag heb ik mijn jurk voor het eerst aan gehad. En ik voelde me zeker, vol vertrouwen en krachtig!

Liefs Ilse

Zondag, 09 juni 2019

2019 06 10 3 - Blog

Mijn strijd met tijd…

Deze week merkte ik dat ik weer achter de feiten aan het rennen was. Ik had van alles in mijn hoofd mar kreeg niets gedaan. Wel gewoon mijn cliënten behandeld maar allerlei andere zaken die ik nog wilde doen bleven liggen. Aan het eind van de week baalde ik ervan omdat ik echt wel tijd had gehad maar mijn prioriteiten verkeerd had gesteld. Mijn focus was op andere dingen. Inmiddels herken ik dit gedrag als een patroon dus ik ging bij mezelf te rade. Wat maakt nu dat ik dingen uitstel?

Ik kwam tot de conclusie dat het te maken heeft met een stukje bang zijn om fouten te maken. Als ik erom heen blijf draaien dan gebeurt er niets en ben ik zogenaamd ‘veilig’. Dit is natuurlijk gewoon een schijnveiligheid want door geen stappen te zetten, door geen fouten te maken en ervan te leren kom ik ook niet vooruit. Daarnaast is het erg handig om mezelf wijs te maken dat ik ‘gewoon geen tijd’ heb gehad. Ik heb ervoor gekozen om er geen tijd voor te maken. Ik heb ervoor gekozen om te rennen en te vliegen als een Stef Stuntpiloot zodat ik mezelf daarachter kon verschuilen en datgene waar ik tegenop zie uit kan stellen.

Nou dat is dan weer even duidelijk voor mezelf. Dus tijd om er wat aan te veranderen. Voor de komende week heb ik een planning gemaakt waarin ik heb opgenomen wat ik deze week wil doen aan ‘lastige’ taken. Naast mijn afspraken heb ik ook momenten gepland om met ontspanning bezig te zijn. Hoe ik dat ga invullen weet ik nog niet, dat bekijk ik op dat moment, waar mijn behoefte ligt. Door mijn focus te leggen op waar ik heen wil ga ik een rustigere week voor mezelf tegemoet. Ik ben me in elk geval weer bewust van mijn valkuilen. Ik ben benieuwd of dit voor anderen ook herkenbaar is.

Liefs Ilse

Zondag, 27 mei 2019

61480441 411808589659105 6637890742154952704 n1 - Blog

De stoute hardloopschoenen aan!

Na een paar jaar terug ervaren te hebben hoe ik het beter niet aan kan pakken ben ik toch weer gestart.

Het idee om gewoon de deur uit te stappen en mijn hoofd leeg te rennen bleef aan me trekken. De vrijheid trekt me erg aan. Maar door allerlei lichamelijke klachten durfde ik het niet aan.

Inmiddels ben ik een jaar aan het sporten op de sportschool. Mijn spierkracht is toegenomen en mijn conditie verbeterd. Ik wandel regelmatig en af en toe pak ik een yogales mee. Anderhalf jaar geleden stopte ik met roken en ik merk nu ook dat ik veel meer lucht heb.

Dus ik heb de stoute (hardloop)schoenen aangedaan en ben gaan hardlopen met Evy. En tot nu toe gaat het super. Ik ben dankbaar dat ik op deze manier toch kan opbouwen.

Daarnaast ben ik gestopt met het eten vantoegevoegde suikers. Gewoon vanzelf dankzij een masterclass ‘stoppen met roken’. Deze heb ik gevolgd zodat ik met hypnose die mensen kan helpen die echt van het roken af willen. De trainer gaf aan dat we ook een ander gedrag in gedachten konden nemen. Dus dat heb ik gedaan met het eten van toegevoegde suikers en het verbeteren van mijn gezondheid. Een ding is zeker, het werkt als een trein! Ik heb de afgelopen 2 weken 0,0 behoefte gehad aan koek, snoep, suiker, chips etc. Wel meer groenten en fruit gegeten, gewoon omdat ik er zin in had.

Mijn leven is flink veranderd en ik ben trots op mezelf dat ik het roer omgegooid heb!

Zondag 19 mei 2019

Thomas Edison Quote - Blog

Van het padje af

Van de week vroeg ik mijn dochter of ze een idee had wat we zaterdag samen konden gaan doen. Mijn man en zoon zouden naar Zandvoort gaan en ik wilde samen met haar iets leuks gaan doen. ‘Klimbos’, riep ze enthousiast. Om daarna te zeggen: ‘o nee, dat mag jij niet meer.

Een paar jaar geleden was er iets mis met mijn evenwichtsorgaan. Inmiddels weet ik dat het hele evenwichtsprobleem een signaal van mijn lijf was dat ik veel te veel stress had. Ik ben niet meer bang om iets te triggeren. Dus vandaag ben ik met mijn dochter naar het klimbos geweest.

Boven in de bomen zaten we op een moment op een route waarbij je aan touwen van de ene naar de andere plank moest zwaaien. Ik pakte het touw hoog vast en kreeg het voor elkaar om op het plateau te landen. Erg elegant zag het er niet uit maar ik was allang blij dat ik goed landde. De afstand ertussen was best groot dus ik vraag me af hoe mijn dochter naar het volgende plateau zal komen. Dan roept ze: ‘mama, mag ik ook op de kabel aan de zijkant gaan staan?’ Ik ze : ‘tuurlijk mag dat’. Dus ze stapt wijdbeens over de kabel aan de zijkant. Halverwege roept ze met een grijns op haar gezicht: ‘mama, het maakt niet uit hoe je er komt, als je er maar komt toch?’ De dames achter haar schieten in de lach. ‘Je hebt helemaal gelijk’, roep ik. Ik glim van trots. Wat ben je toch een wijs kind.

Dat is de uitdaging. Als je echt iets wil dan kijk je hoe je er kan komen. En als de ene manier niet werkt dan ga je op zoek naar andere manieren. Je denkt out-of-the-box. Want het geijkte pad hoeft niet jouw pad te zijn…..

Liefs Ilse

Zondag 12 mei 2019

Herinneringen brengen ons terug dromen voorwaarts Mooie quote tekst.1433839381 van Color your life zcyeVFm.png - Blog

En wat wil jij NIET?

Ja, het is een beetje een gekke vraag. Als ik zeg ‘Wat wil je niet’ dan antwoordt je vaak direct en zonder na te denken. Anders is het als ik vraag ‘Wat zou je willen?’ Dan ik vaak eerst de reactie ‘euuhh’, en dan vervolgens: Ik wil niet meer……..(angstig zijn, ziek zijn, moe zijn, bang zijn, enz.) Toch vreemd. Wat we niet willen kunnen we er direct uitflappen en over wat we wel willen moeten we eerst nadenken en vervolgens antwoorden we in datgene wat we niet willen. De focus ligt daarmee op het pijnpunt, datgene wat we anders willen. Door dit zo uit te spreken is het lastiger om dingen ook te veranderen alleen realiseren we ons dat niet.

Dat gebeurde mij ook. Ik wist heel goed wat ik niet wilde. Ik wilde geen burnout, ik wilde geen pijn voelen, ik wilde niet moe zijn en ga zo maar door. Ik had een waslijst met wat ik niet wilde. Daardoor was ik ook steeds bezig met mijn focus in het negatieve. En ik had niet in de gaten hoeveel invloed mijn taalgebruik op mijn stemming had.

Onze hersenen registreren de zin ‘Ik wil niet moe zijn’ als volgt: Ze kijken eerst wat de zin betekent. Daarvoor is het nodig dat ze weten wat ‘moe’ is. Bij het woord ‘moe’ volgen er allerlei associaties die in je hersenen zijn opgeslagen. Dit roept onmiddellijk iets op in je onbewuste, bijvoorbeeld een beeld of een gevoel. Vervolgens koppel je er het woordje niet aan, maar dan is de associatie met moe in je brein al een feit.

Het is daarom veel krachtiger om te formuleren wat je wel wilt. Daarmee roep je de positieve beelden en gevoelens op die je associeert met datgene wat je wilt bereiken. Dus in plaats van Ík wil niet moe zijn’ kun je zeggen ‘Ik wil me energiek voelen’. In plaats van ‘Ik wil niet ziek zijn’ krijg je dan ‘Ik wil me gezond voelen’. In plaats van ‘Ik wil geen angst voelen in …situatie’ kun je zeggen ‘Ik wil vertrouwen voelen in …situatie’. Door het positief te formuleren geeft het een totaal ander gevoel.

Een ander positief effect hiervan is dat ‘dat wat je aandacht geeft groeit’. Dus op het moment dat je positief formuleert is je focus ook op datgene wat je graag wilt. Aandacht geven op wat je wel wilt levert je daarom veel meer op!

Probeer het maar eens uit en ga ermee experimenteren. Ervaar maar eens welk verschil het maakt. Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen.

Liefs Ilse

Donderdag 2 mei 2019

58986726 397451001094864 8497684776155611136 n 1024x1024 - Blog

Door je angsten heen, niet denken maar doen!

Een van de mensen die mij het afgeĺopen jaar enorm geïnspireerd heeft is Astrid Davidzon. Ik luister wekelijks naar haar podcast ‘Zon in je leven’. Deze podcast kun je gratis beluisteren. Hier krijg ik inspiratie en heb ik met grote regelmaat weer een aha-moment.

Zo ook van haar uitzending 41 ‘Niet denken maar doen’. Hierin vertelt ze dat wachten tot het perfecte moment geen zin heeft want er is altijd wel een excuus om iets niet te doen. Zeker als iets nieuw of spannend is.

Je kent het vast wel, je hebt een idee om iets te gaan doen en dan hoor je dat stemmetje dat je verteld je welke beren er allemaal op de weg liggen. Je begint te twijfelen en denkt dat het misschien toch wel niet zo’n goed plan is. Of je dekt jezelf in door te zeggen dat je het wel kan proberen. Ik had dat jaren met roken. Ik ging proberen te stoppen. Nou dat werkte dus niet. Ik ben uiteindelijk wel gestopt omdat ik toen ook de overtuiging had om het te doen.

Zo ook met het starten van mijn eigen praktijk. Ik voelde dat dit was wat ik wilde. Maar ook bij mij kwam het stemmetje. ‘Zou je dat nou wel doen?’ ‘Je baan voor een deel opzeggen dan snij je jezelf misschien in de vingers’. ‘Wat als…’ en ga zo maar door.

Als ik me door mijn angst had laten leiden dan was er nog niets veranderd. Dan had ik niet ervaren wat ik nu elke keer ervaar als ik iemand verwonderd zie kijken omdat die persoon een ‘aha’ moment ervaart. De voldoening die het geeft om dit te mogen delen met mensen is enorm. En het raakt mij elke keer als ik zie wat een stukje heling, helderheid of duidelijkheid voor de ander betekent. Als ik me door dit stemmetje ‘het ego’ had laten leiden was dit nooit gebeurd.

Ik heb inmiddels geleerd dat dit stemmetje ‘het ego’ probeert om ons veilig te houden. Dat betekent dat als het blijft zoals het is dan weet je wat je hebt. Misschien is je situatie niet ideaal maar je kunt zo in leven blijven. Dat is ons oerinstict ‘ervoor zorgen dat je blijft leven’.

Dus op het moment dat ik mijn ego hoor weet ik dat ik uit mijn comfortzone ga. Dat is ook nodig omdat ik wil groeien. Mijn ego wil me beschermen, me veilig wil houden. Maar het houdt me ook tegen houdt om stappen te zetten. Dus tegenwoordig luister ik goed, ik bedank mijn ego voor het feit dat het me veilig wil houden maar ik doe wel hetgene wat ik wil. Ik volg mijn gevoel, mijn intuïtìe, mijn innerlijke stem.

Op deze manier kan ik groeien en ga ik richting mijn doel. En ja het is spannend en soms zelfs eng maar als ik niets verander zal ik altijd blijven krijgen wat ik kreeg.

Voor meer informatie kun je ook terecht op mijn website https://praktijkwithheartandjoy.nl

Liefs Ilse❤

Zondag 21 april 2019

57882384 392618508244780 4378392457289662464 n - Blog

Dat wat je aandacht geeft groeit!

Ja tuurlijk, die heb je vast al meer gehoord. Maar zie je het ook echt en voel je hem ook?

Ken je dat verschijnsel dat je een ander soort auto wilt kopen en ineens zie je die auto overal rijden terwijl dit voorheen niet eens opviel. Het is echt niet zo dat er nu ineens veel meer van die auto’s rijden. Maar doordat je focus erop ligt zie je ze veel meer rijden.

Zo is het ook andere dingen waar je op focust. Stel je hebt een probleem. Je wilt dit oplossen. Want je wilt er vanaf. Je bent er steeds mee bezig. Je bekijkt het van allerlei kanten. En je piekert je suf. Het lijkt te groeien.

Je kijkt als het ware door een vergrootglas naar één punt. Maar je weet dat als je door een vergrootglas kijkt dan kun je het grotere geheel niet meer zien. En daardoor kun je ook de oplossingen die zich buiten je focus bevinden niet zien.

Het kan dan heel goed helpen om eens uit te zoomen. Kijk eens naar het grotere geheel. Neem letterlijk een stap achteruit en kijk van een afstand. De aandacht op iets anders leggen. En vraag jezelf dan: wat heb ik nu nodig? Misschien is het iets waar jij inpiratie, liefde, rust, kracht of positiviteit uit put. Schenk daar je aandacht dan aan. Zodat dat kan groeien. Want misschien ligt daar wel de oplossing.

Fijne paasdagen!

Liefs Ilse

Zondag 14 april 2019

20190414 122946 1 212x300 - Blog

MOET JIJ OOK ZOVEEL?

Rennen en vliegen, to-do lijstjes, als ik dit niet doe dan…., ja zeggen om anderen niet teleur te stellen, twijfelen of je wel nee kunt zeggen….

Zoveel moeten dat je piekert over hoe je alles zo goed mogelijk kan laten verlopen. Het zó plannen dat iedereen om je heen gelukkig is en niemand iets tekort komt. Want je bent  verantwoordelijk voor alles en iedereen om je heen, toch? Het wordt gewaardeerd en dat maakt jou gelukkig, toch?

Dus ook al ben je moe en gefrustreerd, je gaat door. Je laat dit niet zien want dan zullen ze wel denken.  Je masker op en niemand teleurstellen want je bent sterk. Jij bent de rots in de branding, ieders steun en toeverlaat. Dat je jezelf soms afvraagt: ” en ik dan?”,  is niet zo erg, toch? Want je hebt alles om gelukkig te zijn dus je moet niet zeuren. Je schouders eronder en doorgaan, toch?

Of wil je de dingen anders maar lukt het je niet?  Stap je steeds in dezelfde valkuilen en wordt je daardoor nog gefrustreerder over jezelf? Ben je klaar met moeten?

Weet dan dat je dit kunt veranderen. Want dit was ook mijn verhaal. Weet dat je niet alleen bent. Dit is iets waar enorm veel mensen, veelal vrouwen mee struggelen.

Veelal zorgen patronen ervoor dat we blijven doen wat we kennen. Dit doen we niet expres maar het gaat juist onbewust. Daarom is het heel zinvol om het probleem op het onbewuste niveau aan te pakken. Als dit een bewust gedrag zou zijn dan zou je het ook heel gemakkelijk kunnen veranderen. Gewoon bedenken dat je ook tijd voor jezelf mag maken en het piekeren is over. Maar zo werkt het dus niet. Want anders zou je de verandering allang gemaakt hebben.

Ben je klaar om te ont-moeten en de ontmoeting met jezelf aan te gaan? Wil je weer goed in contact komen met je kern? Wil je uit je hoofd, naar je hart? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en ontdek wat ik voor jou kan betekenen.

Liefs Ilse

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
Facebook
LinkedIn
Instagram